Aile ve Boşanma Hukuku

Aile ve Boşanma Hukuku

Aile ve Boşanma Hukuku, aile birliğine ilişkin tüm konularla ilgilenen, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen bir hukuktur. Aile ve Boşanma Hukuku, nişanlanma, evlenme, boşanma, müşterek çocuk velayeti, nafaka, mal paylaşımı, evlat edinme, aile içi şiddet gibi konuları içinde bulunduran bir hukuk dalıdır. Aynı zamanda evlilik dışı yaşam ve haklarla da Aile ve Boşanma Hukuku ilgilenmektedir.

Aile ve Boşanma Hukuku içerisinde boşanma davası, ayrılık davası, mal paylaşımı davası gibi davalar yasa ve kanunlar çerçevesinde Aile Mahkemelerinde görülmektedir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise boşanma davaları ve buna benzer davalar Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir.

Aile ve Boşanma Hukukunun kavramlarından biri olan nişanlanma, Türk Medeni Kanunu’nun 118. maddesinde “Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.” şeklinde düzenlenmiş olmasına rağmen net bir tanıma sahip değildir. Doktrine göre ise biri kadın biri erkek olmak üzere iki kişinin, ileride birbirleriyle evlenmeyi karşılıklı olarak vaat etmeleri, bu husustaki niyetlerini birbirlerine açıklamasıdır. Buna göre, nişanlanmanın gerçekleşmesi için iki tarafın iradelerini açıklamaları yeterlidir, herhangi bir törene ya da şahide gerek yoktur.

Yasal olarak, mevcut nişanlılık ilişkisinin sona ermesi halinde, sona erme şekline ve tarafların sona erdirme şekline göre Aile ve Boşanma Hukuku uyarınca birtakım hukuki sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Nişanlanmanın sona ermesi hakkındaki detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Aile ve Boşanma Hukukunun bir diğer kavramlarından olan evlenme, bir kadın ve erkeğin hayatlarını birleştirmek amacıyla resmi olarak evlendirmeye yetkili kişinin önünde, evlenmek için kendi iradelerini açıklamalarıyla kurulan aile birliğidir. Evlenme, Türk Medeni Kanunu’nun 142. maddesinde “Evlendirme memuru, evleneceklerden her birine birbiriyle evlenmek isteyip istemediklerini sorar. Evlenme, tarafların olumlu sözlü cevaplarını verdikleri anda oluşur. Memur, evlenmenin tarafların karşılıklı rızası ile kanuna uygun olarak yapılmış olduğunu açıklar.” şeklinde düzenlenmiştir. Evlenmenin şartları hakkındaki detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Türk Medeni Kanunu’nda evlilik sürecinde eşler arasında malların hakimiyeti açısından edinilmiş mallara katılım rejimi geçerlidir. Buna göre taraflar evlendikleri andan itibaren edindikleri mallara (taşınır, taşınmaz vs.) ortaktır. Ancak taraflar anlaşarak evliliklerinde aralarında geçerli olmak üzere bir evlilik sözleşmesi yapabilirler.

Evlilik sözleşmesi diğer adıyla mal rejimi sözleşmesi, evlenecek olan çiftlerin evlenmeden önce, evli çiftlerin evlilikleri sırasında oluşturulan evlilik süresince ve evliliğin sona ermesinde durumunda mallarının nasıl yönetileceğinin düzenlendiği, mallar üzerinde tarafların hak ve yükümlülükleri ve evlilik sona erdiğinde malların ne şekilde tasfiye edileceğini düzenleyen sözleşmedir.

Aile ve Boşanma Hukukunun bir diğer kavramlarından olan boşanma, evlilik birliğinin yasal olarak sona ermesidir. Boşanma, Türk Medeni Kanunu’nun 161 ve devamı maddelerinde düzenlenmektedir. Boşanma davası, anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanmada taraflar arasında bir protokol mevcut olup taraflar bu protokol uyarınca anlaşmalı boşanma işlemlerini yürütmektedir.

Taraflar boşanma sürecine ilişkin ve boşanma sonrası mal paylaşımı, velayet, nafaka gibi hususlarda aralarında çekişme bulunduğu takdirde ise tüm bu hususları çözmek için çekişmeli boşanma işlemleri yürütülmektedir.

Evlilik birliğinin sona ermesinin sonuçları kamuya ilişkin olduğundan boşanma hususunun Türk Medeni Kanunu’nda belirlenmiş sebepleri bulunmakta olup boşanma kararı alacak çiftler boşanma davalarını bu sebeplere dayandırmalıdırlar. Boşanma sebepleri, genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Genel boşanma sebepleri evlilik birliğinin sarsılması, anlaşmalı boşanma ve ortak hayatın yeniden kurulamamasıdır. Özel boşanma sebepleri ise zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk ve akıl hastalığıdır. Boşanma çeşitleri ve sebepleri hakkındaki detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Aile ve Boşanma Hukukunun bir diğer kavramlarından olan nafaka, mahkemenin boşanma sürecinde ve sonrasında tarafların ve varsa çocukların maddi olarak mağdur duruma düşmemeleri için takdir ettiği, yükümlü olan tarafın diğer tarafa ödeyeceği meblağdır. Nafaka çeşitlerini boşanma süreci ve boşanma sonrası süreçteki niteliklerine göre tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası olarak sınıflandırılabilir. Nafaka çeşitleri hakkındaki detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Aile ve Boşanma Hukukunun bir diğer kavramlarından olan mal paylaşımı, eşler arasındaki boşanma sonrası mal paylaşımına dayanmaktadır. Mal paylaşımı, anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanmada farklılık arz etmektedir. Türk hukukunda, yasal mal rejimi “edinilmiş mallara katılma rejimi”dir. 743 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yasal mal rejimi “mal ayrılığı rejimi” iken, 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğü giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yasal mal rejimi olarak “edinilmiş mallara katılma rejimi” kabul edilmiştir. Bu nedenle mal paylaşımının hesaplanmasında bu ayrıma özellikle dikkat edilmelidir. Mal paylaşımı hakkındaki detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Aile ve Boşanma Hukukunun bir diğer kavramlarından olan velayet hakkı, anne babanın küçüklerin veya bazı durumlarda kısıtlıların bakımı ve korunmasını sağlamak için onların üzerinde sahip oldukları görev, yetki ve hakların bütününü ifade etmektedir. Velayette anne ile babanın istek ve beyanlarından ziyade çocuğun menfaatlerinin dikkate alınması zorunludur ve velayet hakkı çocuk yararına bir haktır.

Anne ve babanın çocukların kişiliklerine ilişkin hak ve ödevleri, özellikle çocukların şahıslarına bakmak, onları görüp gözetmek, geçimlerini sağlamak, yetiştirilmelerini ve eğitimlerini gerçekleştirmek velayet hakkının temel unsurlarıdır. Yargıtay’a göre ise velayet hakkı bağlamında, anne ve babanın tüm bu bağlamda sağlayacağı eğitim ile istenilen ölçüde dürüst, kötü alışkanlıklardan uzak, iyi ahlak sahibi, çalışkan ve bilgili bir insan olarak yetiştirmek hak ve yükümlülüğü bulunmaktadır. Buradan velayet hakkı hakkındaki detaylı yazımıza ve buradan da Aile ve Boşanma Hukuku ile ilgili daha detaylı yazılarımıza  ulaşabilirsiniz.

Karo Hukuk olarak, Türk vatandaşları ve yabancılar arasındaki evlenme, anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma, velayet hakkı, nafaka yükümlülükleri, mal paylaşımı, soybağı kurulması, aile içi şiddet gibi konularda  Aile ve Boşanma Hukuku mevzuatına uygun bir şekilde hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermekteyiz. Aile ve Boşanma Hukuku hakkında her daim doğru bilgi, profesyonel çalışma ve kaliteli hizmet için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Arama

Shopping Cart
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.